Solister er et følsomt emne. De er afslørede, nøgne, udstillede, i fokus. Nogle nyder det, nogle er skræmte af det. Generelt skal de stryges MED hårene for at få et godt resultat. Ros i rå mængder, også selvom det er løgn “det lyder godt, tag lige en tur til”!

Hvis der er konflikter (og det er uundgåeligt), har jeg gode erfaringer med tre-mands paneler. Altså tre der kender og stoler på hinanden. Sangeren, produceren, teknikeren f.ex. Det gør beslutningerne meget hurtige, fordi det altid bliver 2 mod 1. Og så kommer man fremad. Og der bliver taget gode beslutninger, selvom der skal sluges kameler. Det skal selvfølgelig være et godt team.

Når der er ventetid, hvis du skal lytte eller redigere, så sig det til dem. De må ikke stå derude i mørket, uden at vide hvad der foregår.

AFLEDNING. Frøhoppet. En sanger jeg arbejdede med havde svært ved indsatserne (det er han ikke alene om), så vi opfandt “frøhoppet”. Han sidder på hug som en frø ca tre 3 meter fra mikrofonen og venter. I sidste øjeblik, før han skal på, hopper han frem, og når mikrofonen lige i sidste øjeblik. Det tog fokus fra den svære første linje. Og det virkede.

Da Beatles boxene kom frem i starten af  90’erne, blev jeg hånet: “Dengang gik teknikerne med slips og kitler!!”. Jeg syntes at det skulle være løgn, så jeg anskaffede nogle meget grimme slips, som jeg bar konsekvent i nogle måneder. Et af de albums, vi indspillede i den periode, solgte 4x platin (200.000) på et år (forhåbentlig ikke pga. slipsene) men sjovt var det.

En anden afledning, jeg har brugt, var “tryllehatten” altså en hat der kun må bruges under indspilningen, men der kan kun indspilles med hat på. Endnu en fjollet ting der tager focus fra stres-momentet.

Påklædning. Man vælger morgendagens tema. Tømrer, bager, Fredie

Mercury, Elvis Costello, what ever, og alle møder op udklædt efter bedste evne.

George Michal har sunget mange sange, mens han har været splitternøgen i studiet, siger han i et interview. Der er mange veje, der fører til Rom.