Producere kommer i mange farver. Nogle med en baggrund som musiker, komponist, D.J.s, reklamefolk, forretningsfolk, teknikkere m.m.. Mange solister og orkestre vælger også at producere selv, det er meget blandet.

Producerens vigtigste opgave er at bevare overblikket. Overse at det, der bliver lavet holder, og at der ikke bliver spildt unødig tid på bagateller. Det er godt med en dommer, hvis nogen bliver uenige eller kommer i tvivl. Mange producere er meget aktive i forhold til arrangementer, tekster, vocal-performance, instrumenterne, mixningen og stilen.

En anden vigtig disciplin er at holde musikerne i gang, så ventetiden bliver minimeret. Også kontakten til pladeselskabet (pengene) er vigtig. De skal have det, de betaler for.

Nogle hip-hop folk arbejder to og to sammen. Den ene ofte en D.J. og den anden en computer-expert. Det giver en god fordeling af magten, da de ofte ved, hvem der bestemmer hvad.

Tre producere, som kender hinanden og stoler på hinanden, har en fordel. Ofte rotter de to sig sammen mod den tredje, så det bliver nemt at tage beslutningerne.

Den navnkundige producer Phil Spector fra 50’erne og 60’erne komponerede numrene, styrede lyden og arrangementerne. Nogle albums hed “nyt album med Phil Spector featuring den og den”. Andre producere er mere diskrete.