Den første optagelse, når et nummer skal indspilles.

1. Uden klicktrack. Her gælder det om at have en solid bund at bygge på. Altså så mange musikere, der kan spille så ordentligt som muligt. Reglen er, at alt, der spilles samtidig, skal holde vand. Brugbart til jazz og klassisk musik. Få eller ingen dubs. Det kan være svært at få god separation mellem instrumenterne, så der skal spilles godt, instrumenterne skal være velstemte og lyde godt fra start af. Det er svært at tage ting væk pga. overhøringen, men man kan lægge nye ting ovenpå. Balancen mellem instrumenter, der spilles i samme rum, skal være god.

2. Da der kom rytmeboxe, der var til at holde ud at høre på, begyndte vi at bruge klicktrack. Dvs en rytmebox, der holder tempoet. Mange trommeslagere havde svært ved det i starten, men de fleste har lært det hen ad vejen. Klicktracket kunne være alt fra en metronom, der spillede fire slag i takten uden underdelinger, til avancerede perc-fester. Alt efter trommeslagerens foretrukne. Det gjorde første optagelse lidt sværere, men næsten alt derefter er nemmere. Et fast tempo er nemmere at spille til end et tempo, der ændrer sig.

JAZZ. Når jeg har optaget jazz, har jeg som regel musikerne i samme lokale, siddende ret tæt sammen. Det gir mere overhøring, men den lyder bedre, fordi lyden bliver tættere, og samspillet fungerer bedre. Og jazzmusikere er ofte gode til at spille i indbyrdes balance, da de er mere vant til det.

Til pop og rock plejer jeg at bruge mere adskillelse ved at have instrumenterne i forskellige lokaler. Det er lidt af en opgave at lave en god opstilling, hvor alle kan se hinanden, samtidig med at lydene er separeret. Det stiller større krav til medhøret i musikernes hovedtelefoner.